ÅSS i Stockholm är en förening för dig med panikångest, generaliserad ångest (GAD), social ångest och fobier. Även du som har ångest i samband med depression, utmattningstillstånd, stress- och krisreaktioner samt högkänslighet (HSP) är välkommen, liksom anhöriga och närstående.
Vid akut ångest
Påminn dig själv om att ångesten inte är farlig, den är bara ett falsklarm.Acceptera att du känner ångest. Försök inte hindra den. Den är ju redan där. Försök ha en tillåtande attityd till ångesten.
Påminn dig själv om att ångesten alltid går över.
Fokusera på här och nu. Ta fem djupa lugna andetag med magen. Känn hur du slappnar av när du andas ut. Titta sedan på ett föremål och beskriv det så ingående som du bara kan. Blunda, lyssna, vad hör du? Fortsätt så att fokusera på din andning, ett föremål du ser och ljuden runtomkring dig.
Värme hjälper mot ångest, antingen det är en lång varm dusch, bastu, varma filtar, varm dryck, varm mat, solen…
Att röra på sig fysiskt hjälper mot ångest, det ger utlopp för stresshormonerna som rusar i din kropp.
Spring, gympa, styrketräning, storstäda eller skura ugnen. Vad som helst som gör att du rör på kroppen.
Sätt igång med något som gör att du måste fokusera på något annat än ångesten. Vad som helst som kräver fokus och som du gillar att göra.
Ge dig själv tillåtelse att vara snäll mot dig själv just nu, att ta hand om dig själv. Minska på kraven och ta bort så många måsten som möjligt.
Bli medveten om vad som händer. Vad är det du reagerar på? Vad känner du? Vad är det för tankar som far genom huvudet på dig? Hur känns det i kroppen? Vad är det du fokuserar på?
Vid orostankar fråga dig:
Hur skulle en utomstående se situationen?
Är mina tankar verkligen fakta?
Finns det något annat sätt att se situationen?
Vilket råd skulle jag ge en god vän i samma situation?
Hur viktigt kommer detta vara om en vecka?
Om ett halvår?
Läs mer här: http://www.angest-stockholm.se/?page_id=18
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar