Exakt hur dessa ämnen påverkar vår hälsa råder det delade meningar om, men vi vet att vissa kan orsaka bland annat nässelfeber, svullna slemhinnor, eksem, utslag runt munnen, stickande läppar och mun för den som är överkänslig.
Revolutionerande metod
De ämnen som testades var butylhydroxitoluen (BHT), en antioxidant och vanligt konserveringsmedel som kan hindra fett från att härskna, perfluoroktansyra (PFOA), som finns i många köksredskap och snickerier, samt tributyltenn (TBT) som finns i en del färger, och kan komma ut i vattnet och tas upp av bland annat skaldjur.Forskarna testade i studien dessa ämnen på framodlad mänsklig vävnad, för att visa hur ämnena kan störa ut kommunikationen mellan vävnaden i buken och hjärnan. Det som händer när den nervkommunikationen störs ut är att vi bland annat inte känner när vi är mätta, utan ofta fortsätter att äta.
Av de tre var det butylhydroxitoluen (BHT) som hade störst påverkan.
– Det här är en viktig studie som starkt förbättrar vår förståelse för hur hormonstörande ämnen kan störa ut vårt hormonsystem och därmed bidra till den rådande fetmaepidemin, säger Clive Svendsen, vid Kerry and Simone Vickar Family Foundation Distinguished Chair in Regenerative Medicine.
Kan påverka foster
De kunde se att kemikalierna gjorde kroppens signalhormoner mer ineffektiva, samt att de skadade mitokondrierna – som styr kroppens metabolism.Vävnaden som kemikalierna testades på bestod av unga celler, vilket antyder att ett defekt hormonsystem även kan påverka gravida kvinnor och foster. Tidigare studier på djur visar att effekterna av hormonstörande ämnen kan föras vidare till framtida generationer. Detta har dock inte kunnat bevisas hos människor. Ännu.
Metoden de använde för studien kan komma att bli ett säkert och kostnadseffektivt sätt att testa tusentals olika ämnen och kemikalier som är nya eller redan finns i vår omgivning. Och genom att odla mänsklig vävnad i labb kanske vi kan hoppas på minskade experiment på djur.
I Sverige är ett 40-tal tillsatser godkända som konserveringsmedel, förutom salt, socker och alkohol.
Artikel och bild från: http://www.mabra.com/ny-forskning-konserveringsmede
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar