onsdag 30 mars 2016

7 saker din depression inte vill att du ska veta

Vad som verkligen spelar roll är här och nu. Kedja inte fast dig vid det förflutna 
och oroa dig inte för mycket över framtiden. Låt solen värma dig idag.



Depression är den vanligaste mentala åkomman idag, och det är även den vanligaste orsaken till varför man är borta från jobbet.

Faktum är att antidepressiva medel utgör den största kategorin av läkemedel som säljs över hela världen, och enligt statistik från Världshälsoorganisationen (WHO) använder 10-15% av alla människor dem.

Varför är det så? Är det våra ständigt mer komplicerade livsstilar som gör oss mer sårbara? Sanningen är att det inte finns någon klart svar på ”varför” – allt vi vet är att alla är olika och att det inte finns några identiska fall av depression.

Det är därför det är svårt att fastslå en uppsättning strategier som hjälper alla som lider av det. Det finns dock några enkla faktum som är värda att komma ihåg under dagar du känner dig nere.
I dagens artikel vill vi uppmuntra dig att lära dig om dessa.


Dra åt skogen - då blir du lycklig




Känner du dig deppig? Ta en promenad i skogen! "Då blir du mer harmonisk och glad", säger Ann Dolling, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

En promenad i gammal skog med höga träd är välgörande för själen. Det visar försöket som SLU gjorde med 99 personer som var långtidssjukskrivna på grund av stress- och utmattningssyndrom
– Försökspersonerna blev mer harmoniska och gladare, säger Ann Dolling, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) till TT.

Under tre månader fick försökspersonerna gå ut i skogen två gånger i veckan och två timmar åt gången.
Det gav effekt. Personerna förknippade miljön med bland annat rofylldhet, vildhet, rymd och artrikedom, något de mest fann i skog som var över 70 år och med träd över 16 meter som tillät ljusinsläpp.

– Vi reagerar på höga träd som inte ger ett instängt intryck. Du ser inte grenverket, utan stammarna och det ger en vy.
Hon klargör dock att ingen blev fullt frisk eller arbetsför bara av att vara i skogen, utan att fler insatser krävs.

Eva-Maria Nordström, kollega till Dolling, har räknat på vad det kostar att behålla så kallad rehabiliteringsskog. Med vanlig standardskötsel går det att låta cirka 15 procent stå kvar utan att det svider för mycket ekonomiskt.
– Så mycket skog kan man ha kvar utan någon nämnvärd förlust i det ekonomiska värdet, säger Nordström till TT.

Vitaminer och mineraler som bekämpar depression

När du inte får i dig tillräckligt med zink från din diet har du inte tillräckligt med 
energi för att göra något. Det kan associeras med symtom såsom depression, 
trötthet, dålig aptit och håravfall.



Depression kan vara svårt att behandla när den är kronisk eller allvarlig, eller om personen redan tar andra läkemedel. Man kan dock bekämpa depression i dess tidigaste stadier, när man börjar känna att håglöshet, ledsamhet, ångest eller andra typer av negativa känslor är på väg.

I dagens artikel vill vi lista de vitaminer och mineraler som kan hjälpa till att bekämpa mild depression naturligt, eftersom de har direkt påverkan på nervsystemet för att främja en god syn på livet. De hjälper dig att bli gladare, lugnare och lyckligare i livet.

tisdag 29 mars 2016

Det du inte ser...

Håret är nyfriserat sedan några dagar tillbaka, ögonen är målade och läppglanset med en rosa nyans lyser på mina läppar. Dagarna i solen den senaste tiden har gjort att jag har fått en lättare solbränna. Jag har tagit på mig en vit kortärmad tröja som är nedstoppad i den blommiga kjolen, till det har jag ett par korta leggings och ett par blåa sneakers. 

Jag ser allt annat än sjuk ut. Jag ser pigg och fräsch ut, dessutom kan jag prata för mig. Jag gråter inte, ögonen lyser även om jag har ont i magen för vad det här mötet innebär. Jag tar min handläggare på försäkringskassan i hand och presenterar mig och vi går in i ett samtalsrum och pratar om min utmattning. 


Det du ser i mitt yttre är det du relaterar till dig själv. Allt fram till mitt möte har varit som vilken morgonrutin som helst för dig.

Det du inte vet att jag har varit tvungen att planera hela förmiddagen fram tills jag skulle åka för att inte vara helt ur gängorna. Jag har fått vilat efter varje morgonmoment som består av toalettbestyr, frukost, påklädning, bäddning m.m). Just för att jag inte klarar av att göra allt i ett svep inom 1 timme. Under mötet har jag fullt upp med att hålla mig upprätt och koncentrerad på det som sägs, mina händer ligger knutna i knät för att de inte ska darra så för blånat. Efter mötet har jag blöta ringar under armarna och jag är helt slut, det är som en tyngd av bly intagit min kropp, jag inte vet hur jag ska komma hem fort nog för att gå och lägga mig. Varje trafikljus som vi är tvungna att stanna vid gör mig stressad för jag vill bara hem och lägga mig nu. Jag orkar inte hålla mig upprätt längre och alla energi är nu uttömd för den här dagen och troligtvis för ett par dagar i streck.

lördag 26 mars 2016

Stressad? Få inre balans med dessa livsmedel

Har du haft flera hektiska dagar? Kräver ditt arbete och din familj mer av dig för varje dag som går, och du vet inte vad du ska göra? Stanna upp i ett ögonblick och ta ett djupt andetag. Du är stressad och det är dags att inse det. Din kropp genomgår en serie biokemiska förändringar som påverkar din hälsa, och därför måste du ta till åtgärder innan det är för sent.


Det är viktigt att vara medvetna om när vi är under stress. Vi måste även veta hur vi ska etablera bättre strategier för att hantera allt.

Kom ihåg att det utöver att hantera alla negativa känslor och uppnå förståelse för våra sanna prioriteter i livet även är viktigt att ”ta hand om oss själva från insidan” och lära oss att uppnå inre balans.

För att hjälpa dig lindra stress naturligt vill vi att du upptäcker vilka livsmedel som fattas i din diet.


Yoga övningar för både vuxna och barn




Yoga är sedan många år en populär motionsform som utövas av miljontals människor världen över och inom alla kulturer. Genom yoga kan vi bli mer närvarande i nuet, med alla våra sinnen fokuserade, öva upp vårt tålamod, bli mer lyhörda för oss själva och andra och bygga upp en inre trygghet.

Här finns filmer för att prova på yoga, mindfulness och meditation både för barn och vuxna.

Karlavagnen: Hopp för dig som blivit sjuk av jobbet



Stressen och pressen på jobbet ökar. Nästa vecka införs nya arbetsmiljöregler mot psykisk ohälsa i ett försöka att komma tillrätta med att så många faktiskt har ett jobb som gör dem sjuka.

Alldeles för många blir sjuka av pressen och stressen och känslan av att inte räcka till på jobbet. Går runt med en klump i magen och ligger sömnlösa om nätterna och tänker på jobbet. Men nu måste det bli slut med det menar Arbetsmiljöverket. Nästa vecka införs nya arbetsmiljöregler mot framförallt psykisk ohälsa och kanske kan de rädda just dig från att bli sjuk av ditt jobb?

Hur har du det på ditt jobb? Hinner du med dina arbetsuppgifter, eller svämmar mejlkorgen över redan på förmiddagen och chefen flåsar dig i nacken med ännu mer som ska göras? Känner du ens till vad som ska göras och varför?

Med de nya föreskrifterna som träder i kraft den 31 mars sätter Arbetsmiljöverket press på alla arbetsgivare för att få slut på utmattade anställda. En av samhällets stora utmaningar är, enligt

Arbetsmiljöverket, just den stora ökningen av antalet anmälda arbetssjukdomar på grund av bland annat för hög arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet.
Men det går att förebygga ohälsa på arbetsplatsen. Vad skulle få dig att må bättre? Färre arbetsuppgifter eller tydligare chef? Mer delaktighet i besluten på jobbet?


Blodprov avslöjar om du är utbränd



Ett enkelt labbtest på vårdcentralen visar om du är utbränd. Det kan bli resultatet av stressforskning på Karolinska institutet.

Läs hela artikeln här:  http://www.arbetarskydd.se/tidningen

Avslappningsövningar


Avslappningsövningar - lyssna direkt eller ladda hem!

onsdag 23 mars 2016

Marika i P4: Det här med gränssättning, hur lätt är det?

Nä, DÄR går min gräns!


Att skriva en arg lapp i tvättstugan, är det att sätta gränser? Vi tycker det. Hör komikern David Batra som samlat, och skrivit böcker, om lappskrivandet.

Ses man som krånglig och krävande om man vågar sätta gränser på en arbetsplats eller i en relation? Psykologen Nishteman Hosseini berättar om betydelsen av gränssättandet.

Hur är det med barn, hur lär man ett barn att sätta gränser och stå upp för sig själv? Ewa Asplund är förskollärare och menar att ett barn som inte kan sätta gränser som 3-åring kommer ha svårt med det också som 18-åring.

Hur är det att se människor flytta sina gränser? Ehsan Sedagati är mäklare och berättar att han ibland måste hindra människor när de vill flytta sina gränser.

Lyssna: Marika i P4

fredag 18 mars 2016

Organen som skadas mest av stress

Höga stressnivåer kan leda till ökade kolesterolnivåer och förhöjt blodtryck, vilket i
 sin tur kan leda till problem ända till hjärtat.


Stress inträffar när din kropp reagerar på olika situationer eller känslor, ofta utlöst av frustration, vrede eller nerver. Till en viss grad kan stress beskrivas som något positivt, eftersom kroppens naturliga reaktion kan hjälpa dig undvika fara eller risker.

De flesta upplever dock väldigt höga nivåer av stress någon gång i livet, vilket kan leda till allvarliga problem för deras fysiska och känslomässiga hälsa.

Med våra hektiska och krävande livsstilar ökar antalet fall av hög stress, och ju mer stressad en person känner sig desto svårare blir det att kontrollera.

Den mest oroande aspekten är att de flesta som lider av stress inte tar till åtgärder för att minska den, vilket i slutänden tar ut sin rätt på hälsan.

En nyligen genomförd studie från American Psychological Association (APA) fann att 40% av alla vuxna som led av stress hade svårt att sova.

Men visste du att stress utöver detta faktiskt även relateras till ändrad funktion i vissa av kroppens organ och att det kan sänka din livskvalitet?

För att ge dig en bättre förståelse för hur stress påverkar livet listar vi i dagens artikel de åtta organ som tar mest skada.


Läs hela artikeln här: http://stegforhalsa.se/organen-som-skadas-mest-av-stress/

tisdag 15 mars 2016

Binjurar

Alltid trött? Utbrändhet och utmattad. Det kan vara dina binjurar.

Det verkar som att många människor i västvärlden är trötta och stressade.

Är du utmattad? det kan bero på dina binjurar!

Jag kommer fråga dig ett par frågor och vill att du ska svara ärligt:
Anstränger du dig för att gå upp på morgonen? Känner du dig trött även fast du sovit hela natten? Känner du dig ofta nergången och utmattad under dagen? Så trött att du skulle kunna sova? Måste du ha salta och söta maträtter såväl som koffein för att ta dig igenom dagen?

Läs vidare här: http://binjurar.se/

måndag 14 mars 2016

Panikångest och depression

Citat:

Kan man bli fri från panikångest? Varför blir man deprimerad? Hur går psykoterapi till? Var kan man söka hjälp? Trots att panikångest och depression är några av våra vanligaste sjukdomar vet de flesta fortfarande alldeles för lite om dem och det är lätt att känna sig handfallen när man kommer i kontakt med sin egen eller andras psykiska ohälsa. Det är då den här boken behövs.

Christian Dahlström ger raka svar på de vanligaste frågorna om panikångest och depression. Efter att själv ha drabbats av båda sjukdomarna såg han behovet av att samla och sprida information om dem. Christian arbetar som copywriter och frilansskribent och är mycket aktiv på sociala medier, där han debatterar och informerar om psykisk hälsa.

"Jag tycker den är jättebra! Jag har läst den från pärm till pärm och har inte hittat någonting som inte är rätt, det är schysst information. Jag skulle tycka om ifall den fanns tillgänglig på akutmottagningar."
Marie Åsberg, seniorprofessor och en av världens främsta depressionsforskare

"En av de mest tillgängliga och lättlästa böckerna inom psykiatri idag. En mycket informativ och användbar bok även för professionen psykiatri!"
Martin Schalling, professor vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset

"...jag tror att många som har drabbats av depression eller panikångest kommer att ha god hjälp av boken". Inger Alestig, Dagen

Länk: http://www.bokus.com/bok/9789127137394/panikangest-och-depression-fragor-och-svar-om-tva-av-vara-vanligaste-folksjukdomar/

Linus om sin utmattningsdepression

Före detta höjdhoppsstjärnan Linus Thörnblad berättar om sin utmattningsdepression - om storgråten, orkeslösheten, det enorma sömnbehovet och den långsamma vägen tillbaka. Numera har han full förståelse för människor som vill ta sitt liv. Psykologen Egil Linge ger råd till personer med utmattningsdepression, det som även kallas utbrändhet.

Klippet är från 2013 när Linus besökte programmet Malou efter tio.

Länk: http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/h%C3%B6jdhoppsstj%C3%A4rnan-om-utmattningsdepressionen-2283578

Chefens stresskola – du och ditt ansvar


”Stressen är den största sjukskrivningsorsaken i dag och chefer är särskilt drabbade. Vi vet att stress är ett samhällsproblem och att det är viktigt att jobba för att förutsättningarna på jobbet blir rimliga.

Från och med i vår skärps kraven på Sveriges chefer. 31 mars börjar Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter gälla. Syftet är att garantera en rimlig arbetsbelastning, hälsosamma arbetstider och rutiner kring kränkningar – på organisationsnivå, inte individnivå.

Men det finns också en hel del att göra själv för att komma ur en situation där man känner att man aldrig hinner ifatt. 2015 följde vi enhetschefen Henrik Angel som själv märkte hur han blev alltmer irriterad och hur orken inte räckte till för barnen och familjen. Tillsammans med ett gäng av landets ledande experter fick han lära sig att arbeta mer effektivt, säga nej och hitta sitt inre lugn.

På den här sidan hittar du ett urval av våra mest lästa artiklar om de nya föreskrifterna – och om hur du själv kan råda bot på stressen. Trevlig läsning!”

/Cissi Elwin, chefredaktör och vd Chef


Länk: http://chef.se/stresskolan/

Cissi Elwin kom tillbaka efter sin utbrändhet



Som chefredaktör för tidningen Chef har Cissi Elwin haft stor nytta av tiden som utbränd. Nu står hon mitt i livet med många trasiga skärvor och många framgångar bakom sig, men slutar aldrig att utmana sina värsta rädslor.

- Det var skamfyllt att bli utbränd, berättar Cissi Elwin, som drabbades av utmattningsdepression när hon var chef.

Professionell hjälp, stresshantering, mindfulness och medicin hjälpte henne tillbaka. 

Se klippet från Malou efter tio: Cissi Elwin kom tillbaka efter sin utbrändhet 

Stefan Branth: "Bästa rehabiliteringen är naturen"


Läkaren Stefan Brandth tipsar om hur man kommer tillbaka efter en utmattningsdepression och hur man undviker stress. 

Linus Thörnblad: "Jag sov i ett halvår"


Höjdhopparen Linus Thörnblad hoppade sig så sjuk att han var tvungen att avbryta idrottskarriären. Efter sju år sa kroppen stopp.


Kramp i ryggen: Orsaker och huskurer


Att fler och fler börjar lida av kramp i ryggen beror huvudsakligen på stillasittande, flera timmar framför datorn, stress, inbördes känslor och andra orsaker. Vi kommer här att tala om några av orsakerna till ryggvärk och några väldigt effektiva och dessutom naturliga huskurer och behandlingar du lätt kan ordna hemma.

fredag 11 mars 2016

Riskerar du utmattning? - Gör läkarnas test

Från Lärarnas tidning 2013-03-11 11:03

Riskerar du att bli utmattad? Svara på frågorna nedan så får du se. Testet är framtaget av forskare på Karolinska Institutet i syfte att se om en person ligger i riskzonen för att drabbas av utmattningssyndrom.

Länk: Riskerar du utmattning- gör testet

Strålande kvinna; yoga för kvinnor

Länk till webbsidan: http://www.ellenengvall.se/

onsdag 9 mars 2016

Faror med undertrycka känslor

Det är väldigt viktigt att uttrycka dina känslor och åsikter. Alltid från en position av respekt, men utan att vara besatt över hur andra omkring dig kommer reagera.


”Han som sväljer för mycket drunknar till slut.” Kanske har du hört detta talesätt förut?
Hur många saker håller du inom dig varje dag? Hur många tankar och känslor håller du för dig själv för att inte stöta andra? Var försiktig, för i slutändan skadar du bara dig själv. Vi ska förklara några av farorna med undertryckta känslor nedan.

fredag 4 mars 2016

Tid och acceptans

(Bild lånad)
Jag har nu insett att det här kommer att ta tid och har nu accepterat det. Jag har insett att jag behöver tid för att återhämta mig samt att jag måste lära mig sätta gränser och lyssna på kroppens signaler.

Ibland känns det som ingen förbättring sker, jag jämför med vad jag tidigare klarat av och glömmer bort att mina förutsättningar inte är de samma som de har varit.

Med tiden har jag tänkt om och suddat ut allt jag tidigare gjort och klarat av. Nu försöker jag se till det jag klarar av idag utan att jämföra mig med vad jag klarade av igår. Varje dag är en ny dag med nya möjligheter.

Mina framsteg är små och mina krav på mig själv har sänkts. Jag har börjat bromsat upp och använder ordet nej lite oftare. Jag har nu fått lite energi att jag klarar av att ta en promenad runt kvarteret (tidigare kom jag inte ens till brevlådan). Mina spänningar i kroppen har sakta men säkert börjat sina ut. Även om jag inte på långa vägar är i fas har jag i alla fall gjort framsteg även om jag vissa dagar ligger helt utslagen i sängen.


Så mitt råd är att se till de små förbättrings stegen. Ha inte för bråttom, pressa dig inte för hårt fram, sätt inte upp för höga mål. Njut av det du klarar av precis just nu. 


Panikångest



Panikångest och The Work

"Jag har några gånger blivit tillfrågad om hur The Work kan hjälpa till med panikångest och paniksyndrom. Det här är mina förslag, utifrån egen erfarenhet och syn på panikångest och The Work.

Jag ser panikångest helt enkelt som ett resultat av lagrad rädsla, rädsla som inte blivit mött och omhändertagen under livets gång. Vid någon punkt utvecklas panikångest som en stark signal om att något är ur balans, och detta kan leda vidare till paniksyndrom. När panikångesten väl uppstått i kroppen blir fokus lätt flyttat till själva panikångesten, att hantera den och dess symptom, att i princip hantera rädslan för rädslan – rädslan för att dö, rädslan för att gå ut, för att tappa kontrollen, för att vara bland många människor etc.

Sättet att möta panikångest står på samma två ben som jag använder för allt: att tillåta känslorna och att bli medveten om och undersöka tankarna."

Läs vidare här: Panikångest

Lindringstips på ångest och oro

Bild från: http://lovingliving.se/panikangest.html

Ångest, orostankar/oroskänslor och panik är något man mer än gärna vill fly ifrån. Det är något man absolut inte vill uppleva.

På Facebook ställde jag frågan vilka lindringstips ni har och här kommer en del av tipsen som kanske kan hjälpa dig.


Amanda: Mitt har fått försvinna med hjälp av KBT-terapi, rekommenderar verkligen terapi."

EllenorAtt ta en promenad o få upp pulsen har funkat för mig. Gärna med någon person vid min sida som jag är trygg med. Överhuvudtaget att träna (när man har kraft till det) så pulsen går upp lindrar o är ångestdämpande på lång sikt."

Carina: Utevistelsen är något som jag upplever mkt positivt, man får som en paus i allt jobb som hjärnan gör under en livskris. Sen något som funkar mkt bra för mig är musik, börjar med något låt som får mig att gråta så tårarna sprutar typ Sara Lövgrens "När inget vet" och "Gabriellas sång"
Sen övergår jag till något som får mig att sjunga av glädje. Otroligt förlösande och ångestdämpade tycker jag.

Tina: Yoga och djur. I mitt fall mina katter. Dom känner direkt hur jag mår och lämnar mig inte förrän jag mår ok. Det funkar även med hästar. Dom är fantastiskt generösa med sin energi.

Ulrika: Yoga, duscha,promenad, stå/sitt/ligg still och låt den otäcka vågen gå över, tvätta händerna med iskallt vatten. Handlar det om att ångesten kommer söndagkväll pga arbete. Säg upp dig och gå aldrig dit mer!

Carita: Andningen..... Den är A å O... Lång inandning genom näsan ända ner till tårna. Sedan en sakta, lugn utandning via munnen. 

Veronika: Ut i naturen (jag med min hund ), fokus på naturen och upplev med alla sinnen, gör det i lugn och ro, hitta platser att stanna på och bara vara och känna naturens ro och energi..

Kommer ångesten t ex på natten försök att ta dig till dina platser/plats i tanken...

Carina: Långa djupa andetag. Fokusera på andetagen. Kroppen får syre och blir av med koldioxid. Det är lätt att få andnöd och andas ytligt när man blir orolig.

Tuija: Vill man ha något som man kan äta så rekommenderar jag Theanine, Plus Mediyoga..svinbra! Även samtalskontakt.

Johanna: Andas i fyrkant!

Övriga svar jag fått är: meditation, yoga av något slag, umgås med djur, bli omkramad av sin partner, prata av sig, skriva av sig.

Har du ytterligare tips på att lindra ångest får du gärna kommentera.


Magnus Hedman hos Malou efter tio

Det här med beteenden och eget ansvar till sig själv.


Från utbränd till livslust


Att bli av med en (eller flera) oroskänslor är inte det lättaste. Utan man vill bara fly ifrån den men det kanske är som i bifogat inlägg, att man ska bemöta känslan istället...

"Jag har under några veckors tid upplevt att jag haft en oro i kroppen. En oro som yttrar sig i en sorts rastlöshet. Jag skulle vilja beskriva det som en olust-liknande rastlöshetskänsla som är lika känslomässig som fysisk. Under en månads tid har jag vaknat till nästan varje natt omkring kl 03-04 på morgonen. Det är naturligtvis en ohållbar situation i längden. Det här händer nog alla emallanåt och därför skriver jag om det idag på bloggen."

Bloggen hittas här: Från utbränd till livslust

Självkännedom: Nyckeln till lycka


Lycka. Vad beror den på egentligen? Är det någonting man hittar av en händelse, tack vare ödets plan eller bara av en slump? Beror lycka på vad vi har på vårt bankkonto? Sanningen är att den inte gör det. Den lyckligaste personen är inte den som har flest saker eller kammar hem en miljonvinst på lotto.

Lycka, liksom de bästa sakerna i livet, finner vi i de minsta och mest vardagliga saker. Det är också viktigt att inse att för att vara lycklig måste du först veta vad du har för behovvad som definierar dig och hur du uppfattar världen omkring dig.

Det finns människor som vandrar genom deras vardag planlöst och med tomma hjärtan. De siktar på att ta världen med storm, men märker inte ens vad som är precis framför näsan på dem. Självkännedom är nyckeln till lycka, att reglera våra inre upplevelser och se med ödmjukhet och integritet vilka vi är och vad vi behöver.

Balans online


Här kan man prova på och även beställa olika startpaket för mediyoga, vilket jag rekommenderar att prova på och ge det en chans.

Självhjälp vid ångest


ÅSS i Stockholm är en förening för dig med panikångest, generaliserad ångest (GAD), social ångest och fobier. Även du som har ångest i samband med depression, utmattningstillstånd, stress- och krisreaktioner samt högkänslighet (HSP) är välkommen, liksom anhöriga och närstående.

Vid akut ångest

Påminn dig själv om att ångesten inte är farlig, den är bara ett falsklarm.

Acceptera att du känner ångest. Försök inte hindra den. Den är ju redan där. Försök ha en tillåtande attityd till ångesten.

Påminn dig själv om att ångesten alltid går över.

Fokusera på här och nu. Ta fem djupa lugna andetag med magen. Känn hur du slappnar av när du andas ut. Titta sedan på ett föremål och beskriv det så ingående som du bara kan. Blunda, lyssna, vad hör du? Fortsätt så att fokusera på din andning, ett föremål du ser och ljuden runtomkring dig.

Värme hjälper mot ångest, antingen det är en lång varm dusch, bastu, varma filtar, varm dryck, varm mat, solen…

Att röra på sig fysiskt hjälper mot ångest, det ger utlopp för stresshormonerna som rusar i din kropp.

Spring, gympa, styrketräning, storstäda eller skura ugnen. Vad som helst som gör att du rör på kroppen.

Sätt igång med något som gör att du måste fokusera på något annat än ångesten. Vad som helst som kräver fokus och som du gillar att göra.

Ge dig själv tillåtelse att vara snäll mot dig själv just nu, att ta hand om dig själv. Minska på kraven och ta bort så många måsten som möjligt.

Bli medveten om vad som händer. Vad är det du reagerar på? Vad känner du? Vad är det för tankar som far genom huvudet på dig? Hur känns det i kroppen? Vad är det du fokuserar på?

Vid orostankar fråga dig: 
Hur skulle en utomstående se situationen?
Är mina tankar verkligen fakta?
Finns det något annat sätt att se situationen?
Vilket råd skulle jag ge en god vän i samma situation?
Hur viktigt kommer detta vara om en vecka?
Om ett halvår?

Bekämpa vätskeansamling

Dessa naturliga huskurer är helt säkra och har inga biverkningar, så de är bra 
att prova innan man tillgriper vätskedrivande läkemedel.


Ibland kanske du tror att du har lagt på dig några extra kilon när sanningen är att du lider av vätskeansamling. Kanske äter du för mycket salt, har överbelastade njurar, upplever en hormonell obalans eller så kan du helt enkelt inte eliminera vätskor ordentligt.
I den här artikeln visar vi en enkel och naturlig plan som kan hjälpa dig bli av med all överflödig vätska i kroppen som gör att du känner dig tung och svullen. Ta reda på hur du kan eliminera vätskeansamling på bara en månad genom att följa dessa enkla tips för din kost och med hjälp av naturliga kosttillskott.

Solvarning

Kan vara bra att känna till och tänka på nu när solen tittar fram.