fredag 15 april 2016

Chakra yoga

Under gårdagens yogapass utgick vi från chakrasystemet som går att läsa om nedan.
Enligt yogatraditionen består människan inte bara av den fysiska kroppen utan även av ett energisystem. Inom yogan arbetar vi med att balansera detta energisystem, det så kallade chakrasystemet, med avsikten att uppnå hållbar hälsa, välbefinnande och balans i livet.


Läs vidare här: https://yogobe.com/se/yoga/stilar/chakra/chakra-1-till-7



Chakrasystemet

Chakrasystemets funktion i vår energikropp kan jämföras med en serie transformatorers roll i ett elektriskt system*. Chakrasystemet – från kronchakrat på toppen av huvudet ner till rotchakrat strax nedanför ryggradens slut – transformerar den gudomliga energin av väldigt hög frekvens och spänning (prana som kommer in via kronchakrat) stegvis genom varje chakra. Först omvandlas energin till medvetande (vid ajna chakra, det så kallade tredje ögat), därefter i tur och ordning till: ether (halschakrat), luft (hjärtchakrat), eld (navelchakrat), vatten (sexualchakrat) och fast materia (rotchakrat).

Den här beskrivningen är symbolisk, men har också en känslomässig och mental association. Den fasta materian som rotchakrat symboliserar hör ihop med ett tillstånd av rigiditet och orörlighet. Ett känslomässigt behov av stabilitet och trygghet. Det som beskrivs som vätska symboliserar känslolivets rörlighet i form av toppar och dalar, njutning och smärta och sexualchakrat associeras med vår förmåga att känna glädje och njutning. Ett hälsosamt andra chakra gör att vi kan fritt uttrycka vår naturliga personlighet, jämförbart med ett vatten som porlar fritt och friskt.
Läs mer om den psykologiska aspekten av var och ett våra viktigaste chakran nedan.

* Ur boken Prana Pranayama Prana Vidya, av Swami Niranjanananda Saraswati.

Om du är intresserad av att fördjupa dig i Chakrasystemet såväl praktiskt som teoretiskt håller jag en halvdagsworkshop med fördjupning inom Chakrasystemet den 14 december 2014. Läs mer här.

Läs vidare här: http://s-sense.se/?page_id=978

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar