fredag 8 april 2016

Lavendeloljans effekter


Lavendelolja är en väldoftande olja som framställs ur lavendelblommor.
Lavendelolja kan både vara den genomskinliga koncentrerade oljan som används som eterisk doftolja och en vanlig olja utspädd med lavendelolja. Hudolja med lavendeldoft vårdar och mjukgör huden utan att orsaka irritation eller rodnad hos känslig hy.

Den ljuva doft som lavendelolja har gör den också lämplig att använda inom aromaterapi. Doften av lavendel ökar välbefinnandet och gör det lättare att hitta harmoni i stunden vilket minskar stressen och spänningarna som vardagen orsakar.

Om du vill hålla huden och håret så friskt och vackert som möjligt är det viktigt att undvika långvarig stress som annars kan orsaka åkommor som akne och håravfall. Lavendelolja har bland annat följande egenskaper:

Mjukgörande – Bra mot torr hud och eksem Antiinflammatorisk – Motverkar hudinflammationer som akne
Antiseptisk – Förebygger fotsvamp och liknande hudinfektioner
Stresslindrande – Kan med fördel användas för vid massage och avslappningsövningar

Läs hela artikeln här: http://superolja.se/lavendelolja/


http://www.mayfairdirect.se/home/190-lavendelolja.html

Sömn.
Lavendelolja underlättar sömn vilket har gjord det till en vanlig rekommendation för alternativmedicin för sömnproblem. Många studier på äldre patienter har visat på ökad sömn när deras vanliga sömnmediciner byttes ut mot lavendel på deras kuddar. Det har en så starkt påverkan på avslappning och sömn att man ofta kan byta ut modern sömnmedicin med lite lavendel på kudden.

Lugna nerverna.
Lavendelolja har en lugnande doft vilket gör den till en perfekt olja för att lugna nerver, dämpa ångest & minska stress.
Lavendelolja kan också användas  till att behandla migrän, huvudvärk, depression, spänningar och emotionella påfrestningar.
Den uppfriskande doften av lavendel lindrar mental trötthet och rastlöshet, samtidigt som lavendeloljan faktiskt ökar mental närvaro.
Det är ett väl utforskat område kring lavendeloljans påverkan på det autonoma nervsystemet och har flitigt användas för problem med både sömn och hjärtrytm.
En studie visade att eterisk lavendelolja tydligt minskade stress och ångest samtidigt som det ökade den kognitiva förmågan när försökspersonerna andades in lavendelolja och rosmarinolja innan de tog ett akademiskt test.

Öppna andningsvägarna.
Lavendelolja är vida känt för sina egenskaper att öppna andningsvägarna. Detta inkluderar att bekämpa infektioner, influensor, hosta, förkylningar och astma.
Lavendeloljan användas antingen för inandning eller masseras in på huden omkring nacken, bröstet och ryggen.
Lavendel hjälper då till att öppna luftvägarna och kan med dess antibakteriella egenskaper snabba på processen med att bli av med den typ av problem.

Hålla dig frisk.
Regelbunden användning av lavendelolja ökar kroppens motståndskraft mot virus och bakterier. Många vet om lavendeloljans antibakteriella och anti-virus-egenskaper – egenskaper som också gör den perfekt för att skydda sig mot ovälkomna sjukdomar.

Blodcirkulation.
Lavendelolja är känt för dess goda egenskaper med att förbättra blodcirkulationen i kroppen. Lavendeloljan hjälper också till med att minska blodtrycket och används ofta vid högt blodtryck.
Dessa positiva effekter leder ofta till ökad syresättning av blodet vilket delvis stärker musklerna och hälsan men kan också ha en positiv effekt på hjärnans kapacitet och ge huden ett mer livfullt utseende.
Bättre blodcirkulation är också väldigt bra i förebyggande syfte mot hjärt & kärlsjukdomar.

Smärtlindrande.
Lavendelolja kan ofta dämpa smärta, få spända muskler att slappna av, lindra muskelvärk, ryggsmärtor, stukningar och ryggskott. En regelbunden massage med lavendelolja kan också lindra krämpor i lederna.
En studie utfört på smärtlindring visade att kombinationen av lavendelolja och syrgas minskade smärtan patienterna upplevde gentemot de patienter som bara fick syrgas efter en större operation.

Ursprung: Frankrike

Källa: http://www.afrikahalsa.se/kopa/lavendelolja/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar