Håll i hatten för nu kör vi socker rond två 😉 Inget kan väl passa bättre så här sista dagen på påskhelgen när de flesta känner sig illamående av allt godis. För dig som har missat första delen så hittar du den här Sötsug är det vårt fördärv? Vad vill kroppen?
Tänk så ofta vi hör människor säga att de borde sluta äta godis för socker är inte bra för oss. Varje gång suckar vi inombords och tänker att godis innehåller ju oftast inte ens riktigt socker utan billigare ersättare. Det finns dessutom en mängd andra saker som den där godisbiten innehåller; färgämnen, smakämnen, konserveringsmedel och en mängd andra E-nummer och kemiska tillsatser. Så vad är det som inte är bra för oss egentligen?
När blev godistillverkning en kemikalieindustri? Självklart när det kemiska alternativet blev betydligt billigare än den äkta varan. Idag är det egentligen inte äkta rårörsocker som är vår största fiende utan alla artificiella och kemiska ingredienser. Man skulle säkert kunna skriva en hel bok om kemikaliecocktailen som många av oss dagligen ”med glädje och förhoppningsvis okunskap” stoppar i våra kroppar.
I dagens blogginlägg tänker vi skriva lite om det som äkta socker ofta ersätts med. Det är väldigt billigt för tillverkaren och otroligt mycket sötare än riktigt socker. Det vi pratar om är glukossirap eller HFCS (high fructos corn sirap).
Glukossirap är en vanlig ingrediens och tillsätts inte bara i godis. Du kan hitta den i både skinka, bacon och de flesta halvfabrikat. Men varför tillsätter man glukossirap eller HFCS i maten vi äter? Naturligtvis för att vi ska äta mer. Det är precis så det fungerar, glukossirapen påverkar kroppens belöningssystem som gör att vi vill ha mer, samtidigt som det stör kroppens signaler som talar om att vi är mätta och nöjda.
Summan av det här blir att vi inte bara äter en söt kemikaliesmet utan den gör dessutom att vi äter mer och vill ha ännu mer av denna typ av ”skitmat”. För ”skit” är precis vad den är och den är dessutom beroendeframkallande. Det är mat som gör att kroppen mår skit. Även om vi inte alltid märker det direkt så kommer vi att bli varse tids nog. Maten vi äter påverkar oss i allra högsta grad och det vi väljer att äta kommer antingen att bygga upp vår kropp så att den kan bekämpa sjukdomar eller försvaga den så att sjukdomar kan få fäste.
Glukossirap försurar våra kroppar och gör att kroppen måste förbruka mer mineraler än nödvändigt. Äter vi dessutom en kost som är näringsfattig vilket halvfabrikat och snabbmat är, behöver man inte vara en raketforskare för att räkna ut vad som kommer att hända 😉 Mineraler och vitaminer är viktiga byggstenar för en sund och frisk kropp. Äter vi näringsfattig mat förbrukar vi byggstenarna istället för att ge kroppen det den behöver och det kommer att få konsekvenser vare sig vi vill eller inte.
Du kan läsa mer om försurning, att basa kroppen och antioxidanter här:
- Saker du kan göra för att hålla dina celler friska!!
- 10 tecken på att din kropp är försurad
- Ge björkaska och hälsan en chans …
Glukossirap framställs ofta ur majs och majs är en av våra vanligaste grödor som genmodifieras (GMO) vilket är ytterligare en anledning till att undvika det. Mer om GMO kommer i ett annat inlägg…
En professor vid Chalmers sa i en artikel att glukossirap orsakar troligtvis dubbelt så mycket övervikt och sjukdomar än vad vanligt socker gör. Det är vi också övertygade om att det gör och frågan är om det inte är betydligt mer än dubbelt så mycket. Det har gjorts studier på råttor som fick glukossirap respektive riktigt socker och de råttor som fick glukossirap utvecklade fetma i betydligt högra grad än de råttor som fick riktigt socker trots att kalorimängden var densamma.
Titta på innehållsförteckningen nästa gång du handlar sötsaker som glass, godis och bakverk, buljongtärningar, charkuterier och andra halvfabrikat. Glukossirap döljer sig ofta bakom namn som glykos, glykossirap, stärkelsesirap, majssirap, dextros och druvsocker. Köp riktiga råvaror och baka en kaka i stället när du är sugen. Vill du äta något sött ibland, se då till att det iallafall innehåller äkta råvaror.
Artikel och bild från: https://hermansdalsbloggen.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar