tisdag 24 april 2018

Har du en ”TRÄ-personlighet”?


Inom den kinesiska medicinen pratar vi om trä-energi när vi pratar om vårens energi. Man känner att trä-energi har börjat vakna i naturen och det är den energin som gör att vi känner att våren är på gång och vi vill krypa ut ur vårt vinteride. Ljuset börjar återkomma, fåglarna börjar sjunga, vi fylls på med  energi, vill vara ute och börjar planera alla saker vi vill göra.
Trä-elementet är relaterat till våren vars energi är växande, igångsättande och fyllt av nytt liv och aktivitet. Det syns och känns tydligt i naturen när vårens energi väcker allt till liv igen och allt som sker i naturen, sker även i våra kroppar. Så precis som naturen vaknar till liv efter vinterns vila, vaknar våra kroppar till liv och vi får mer energi och lust. Vi vill vara mer aktiva och alla planer vi gjort under vårvintern är nu redo att sättas igång. Det är nu vi ska komma ur vårt vinteride och börja använda den kraft som vi vilat oss till under vinterns lugnare tempo. Vårens och trä-elementets energi är en expanderande rörelse med stor kraft. Personer som är födda på våren har ofta en stark relation till trä-elementet som kan visa sig som både egenskaper, styrkor och svaghet.
Man säger att vind hör till träelementet och är man en person som avskyr/ogillar blåst kan man tänka sig att det finns en obalans i trä-elementet. Har man en obalans i trä-elementet kan kraftig vind till och med göra att man blir riktigt arg/förbannad på egentligen ingenting förutom vinden. Är man en trä-personlighet utan någon större obalans i sitt trä-element, kan det vara så att du älskar när kraften i vinden tar tag i både dig och naturen. Du älskar den stora kraft som bor i vinden och kan nästan känna hur den fortplantar sig i hela dig.
En person med en träkonstitution känns igen som en person som gillar äventyr, fart och fläkt, älskar utmaningar och att tävla. De har ett stort driv för att nå sina mål, är envisa och presterar bra under press. De har lätt för att fatta snabba beslut och delegera. De är bra ledare vilket gör att de trivs oftast som bäst när de har en ledande roll. Människor uppfattar dem ofta som ambitiösa och kraftfulla. Men med det kraftfulla kan de även uppfattas som aggressiva, dominanta och framfusiga. De vet vad de vill och med sitt starka driv kan de ibland ”råka” köra över människor på sin väg mot målet. Dessa egenskaper gör att en person med stark träkonstitution har lätt för att tro sig vara helt osårbar samtidigt som de har en benägenhet att ”bli för mycket” eller att övergöra saker och ting.
Trä-elementet står även för vårt kreativa driv och vår förmåga att uttrycka oss själva samt vår motivation och vilja till att ”bli” något. Trä-elementet ger oss viljan att växa och är själva grunden till det mesta av vårt driv och våra önskningar. En trä-person har lätt för att anpassa sig till omgivningen och är lite som en vind som sveper fram, lätt och flexibel. För trä-personer är det extremt viktigt att det finns ett fritt flöde av energi så att sinnet kan vara avslappnat och känna sig tillfreds. För när leverns energi kan röra sig fritt är det lätt att anpassa sig och vara flexibel i en situation som snabbt förändras.
Om en trä-person sitter fast på något sätt, skapas en stor frustration som i sin tur skapar inre spänning och irritation/ilska och till och med ångest. Dessa känslor är ett tydligt tecken på att qi håller på att stagnera och en stagnerad energi är en stor grogrund för sjukdom och ohälsa
Varje element har sin personlighetstyp och sin energi. Vi kan vara en blandning av flera olika element eller väldigt mycket av bara ett enda. Detta är viktigt att förstå för att sedan kunna balansera kropp, själ och sinne. Balansen är A och O, vilket de flesta av oss vet men inte alltid så lätt att uppnå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar