lördag 14 april 2018

Ett VIKTigt inlägg



Beach 2018 närmar sig och vikt är ett ämne som intresserar många. Jag skulle önska att hälsa var intressantare. När kroppen är i balans och vi har vår hälsa är vi inte överviktiga, vi väger som vi ska. Det är en balans i kroppen och välmående vi skall sträva efter och inte en siffra på vågen. Den kinesiska medicinen har ett för oss i väst annorlunda sätt att se på övervikt. Det anses vara en patogen som bildas i kroppen ofta med en brist som orsak och den kallas fukt. När vi rättar till bristen och hjälper kroppen kommer fukten som är patogenen automatiskt att försvinna.

Har du svårt att gå ner i vikt trots att du äter ”rätt” och rör på dig då har du förmodligen fukt?
Du ska få lite råd på vägen, men jag vill först klargöra att vi inte är lika och att vi har alla olika konstitutioner. Med det menar jag att en del är smala av naturen och andra skall helt enkelt vara rundare. Det är så vi är skapta. Så fort vi går brott på det som är naturligt för just oss, det är då det uppstår problem i kroppen.
Kinesiskt sett så handlar övervikt  som sagt om fukt. Har vi fukt i kroppen så går vi inte ner i vikt hur lite vi än äter eller hur hårt vi än tränar.
För att bli av med fukt så behöver vi värme Yang och energi Qi. Det är just yangbrist vi har i mjälten när vi drabbas av fukt. Mjälten har då svårare att göra sitt jobb och det bildas fukt. Precis som i ett hus som på grund av för lite värme blir rått och fuktigt.
Mjälten hör till jordelemtet som är centrum för allt. Mage/Mjälte samarbetar och är väldigt svåra att dela på i kinesmedicinen. Qi kroppens energi kommer från mjälten. Har du brist på qi och är onormalt trött, är mjälten det första man tittar på och behöver hjälpa. Mjälten gillar sött och mår bra av sött om det är rätt sort och lagom mängd. För mycket sött eller fel sorts sött försvagar i stället. Ett starkt sötsug indikerar på en försvagad mjälte och äter vi för mycket sött eller fel sött försvagar vi mjälten, det blir en ond cirkel. Även mat anses som söt till exempel potatis och rotfrukter, men de skadar inte utan stärker och när kroppen på rätt sätt.

När mjältens yang blir för svag  bildas fukt i kroppen för att det finns för lite värme. Även njurarnas yang påverkar, den skall vara som elden under kitteln som eldar bort fukten.
Varför får mjälten brist?
Yangbrist i mjälten får vi bland annat av en felaktig kost, kyla som vi får i oss via mat eller dryck, utmattning, för mycket oro, grubbel, ältande och mediciner. Alla organ inom kinesmedicinen har sin egen känsla och mjältens känsla är oro, ältande och grubbel. En frisk mjälte gör att vi kan tänka bra och att vi inte ältar allt. För mycket av de känslorna försvagar mjälten och en svag mjälte skapar mer oro. Det ena ger det andra.
Tecken på fukt i kroppen
Fukt i kroppen kan visa sig på en mängd sätt. Övervikt och svårigheter att gå ner i vikt är ett väldigt vanligt tecken. Andra är att man lätt samlar på sig vätska. Det är vanligt att man är lös i magen och känner sig tung i kroppen, även illamående hör till symtombilden. Det är också så att om man har inre fukt i kroppen och det är fuktigare väder ute så kan man må sämre, de yttre omständigheterna späder på de inre problemen.
Titta på din tunga, är den tjock, svullen eller har du en massa tandavtryck på sidorna av tungan, då kan du säkert checka av andra symtom som indikerar på att du har för mycket fukt i kroppen. Andra kroppsliga tecken på en försvagad mjälte är åderbråck, hemorrojder,lös i magen, sväller under dagen, lätt att få blåmärken, torra nariga läppar, trötthet, värk oro och depression.
Tips som gör mjälten glad & stark 🙂
En förutsättning för att kroppen skall komma i balans och bli av med fukt/övervikt är att vi är snälla mot vår mjälte och att Ming Men, som är njurarnas eld, ”brinner” bra.
1. Regelbundenhet med tex mat och sömn är något som främjar mjälten. Sömnbrist gör att vi blir trötta och vill kicka igång med fel saker för att få energi.
2. Använd ej is i dricka eller ät kall mat, mjälten vill ha varm mat. Kall mat handlar inte bara om temperatur utan vissa födoämnen anses kalla eller varma.
3. Tugga maten ordentligt och drick inte kallt till maten.
4. Var närvarande när du äter och njut, bara ät ingenting annat.
5. Undvik TV, dator och framförallt att bråka vid matbordet. Du kan se det som att du äter den energin också. Äter du med en negativ energi så är det de som kroppen får
6. Soppor, grytor och gröt eller annan blöt kokt varm mat är bra och underlättar en svag mjältes arbete att utvinna energi till kroppen.
7. Ta en paus, gå en promenad och meditera.
8. Att sitta för mycket skadar mjälten.
9. Ät ej för stora portioner det blir en härdsmälta för kroppen att ta hand om
10. Undvik allt raffinerat som tex. socker och vetemjöl. Undvik även mjölkprodukter som fil, yougurt och ost mm de är mycket fuktbildande.
11. Ät riktig lagad mat och bra råvaror, inte en massa Light produkter Lätta med mera!!!
En superböna att bekämpa fukt med är Adzukibönan. Gör avkok och drick vattnet (smakar inte lika illa som det ser ut ) 😉 Ät även bönorna. Gör det till en daglig vana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar