tisdag 24 april 2018

Har du en ”JORD-personlighet”?


I den kinesiska medicinen pratar man om de fem elementen; trä, eld, jord, metall och vatten. De fem elementen finns närvarande i oss alla men i olika stor mängd. En del personer har en ganska jämn blandning av elementen, men för de flesta av oss har vi ett eller två element som dominerar. Att veta vilket eller vilka element det är, hjälper oss att förstå våra styrkor och svagheter. Genom kunskapen och förståelsen för vilket/vilka element som genomsyrar din personlighet får du också verktyg att kunna balansera kropp och själ för en bättre hälsa och ett mer balanserat liv.
Jord-elementet ger oss förmågan att nära och supporta både oss själva och andra, samt att smälta stora mängder information och ta till oss det som är viktigt. Om jord-elementet är välnärt och med ett fritt flöde av qi ökar det vår förmåga att söka efter harmoni, samt att det hjälper oss att tänka, studera, koncentrera och memorera. Jord-elementet står för vårt intellekt, samt att tankar och åsikter kan formas lätt. Det ser till att vi kan hålla oss jordade och tack vare det kunna känna att vi står stadigt, även om det stormar runt oss och livet är ett kaos.
Jord-personligheter är väldigt omtänksamma, sympatiska och har svårt att säga nej framförallt till människor och djur som är i nöd. Det är viktigt för dem att få vara delaktiga och känna sig behövda, ibland blir behovet av att känna sig behövd så stort att det nästan blir som ett beroende. De har en varm och glad utstrålning, samt tålamod och vilja att lyssna på andras problem. Jord-personligheter är kärleksfulla föräldrar och underbara vänner, som ofta är volontärer eller medlemmar i organisationer som hjälper utsatta djur eller personer i nöd. Jord-personligheter har en förmåga att alltid sätta andras behov före sina egna. De vill helst inte vara ledare, men deras vilja att skapa lugn och harmoni gör dem till duktiga fredsmäklare. Deras förlåtande och toleranta personlighet gör att de lätt drar till sig alla slags människor, de är aldrig fördömande utan accepterar alla för den de är.
För att jord-personligheter ska känna glädje och vara lycklig, är det viktigt för dem att känna ett slags släktskap med andra människor. De har lätt att kliva ur sig själva för att sätta sig in i andra människor känslor och bekymmer, men de har lika lätt att sedan kliva tillbaka in i sig själva. De är jordade, trygga, lojala och lugna. Jord-personligheter ogillar verkligen att inte kunna känna sig som ”hemma” eller att inte befinna sig i en för dem familjär och hemtrevlig miljö.
BALANSERA JORD-ELEMENTET
Att vilja ta hand om andra är en väldigt fin egenskap, men det är av största vikt att inte glömma bort att ta hand om sig själva. Det är ett måste för jord-personer att få tid för att ta hand om sig själva för att de inte ska få problem och bli sjuka. Tiden mellan kl. 07.00-11.00 är den bästa tiden för jord-elementet. Har du möjlighet, ta en timme någon gång under denna tiden för att bara vara med dig själv.
Sådant som är mindre bra och skapar obalanser:
  • Att alltid sätta andras behov före sina egna
  • För lite tid för att ta hand om sig själv
  • Överätande av mat
  • För mycket mjölkprodukter och vetemjöl
  • Oro och för mycket grubbel/ältande
Sådant som är bra och balanserande:
  • Ät lagom med mat
  • Hel säd, tillagade grönsaker & rotfrukter, bönor och linser
  • Värmande kryddor som ingefära, kardemumma, kanel, vitlök, persilja, peppar, curry, saffran
  • Att lära sig säga nej
  • Avsätt tid för att ta hand om dig själ

Du kan läsa mer om Jord-elementet och de andra fyra elementen och deras personligheter i vår bok Nyckeln till Hälsa och här på bloggen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar