tisdag 28 mars 2017

Överläkaren: Vad är det för piller-samhälle vi skapat?


Vad är det för pillersamhälle vi skapat? Det är min första reaktion när jag söker i Socialstyrelsens databas och ser att över 900 000 svenskar äter antidepressiva. Mer än var nionde vuxen svensk – ja, du läste rätt, var NIONDE – tar idag medicin mot depression.

Är det för många? Jag tror det.

Jag tror att vi har börjat psykiatrisera hela samhället. Plötsligt inbillar vi oss att det är en sjukdom att vara ledsen. Något som kräver en snabb fix, helst i form av ett piller.

På samma sätt tror många att alla livliga barn har ADHD. Minsta lilla avvikelse från ett allt smalare normalspektra och det ska till en diagnos. Vi har börjat betrakta varandra – och oss själva – i termer av psykiatriska diagnoser.

Till alla komplicerade frågor finns det ett kort, enkelt och entydigt svar – som är fel.

Depressionsmediciner är en sådan fråga. Det är inte riktigt så enkelt som att vi övermedicinerar samhället.

I Sverige tar 1 500 personer sitt liv varje år. Det är en var sjätte timme. Året om. Många av dessa har inte haft kontakt med vården. Det är ingen vild gissning att en stor del av dem haft djupa depressioner eller andra psykiska sjukdomar. Om de fått hjälp, exempelvis med antidepressiva, hade liv kunnat räddas.
Att för många får depressionsdiagnos betyder inte att depressioner inte existerar och är oerhört handikappande för de som drabbas.
Så samtidigt som för många får antidepressiva sett till hela landet, finns det grupper där för får det.
Depression är nämligen, i likhet med de flesta andra psykiatriska diagnoser, en stort spektra. Allt från mildare depressiva besvär till becksvart mörker. Att för många får depressionsdiagnos betyder inte att depressioner inte existerar och är oerhört handikappande för de som drabbas.

För många människor är antidepressiva livsavgörande, men vi missar alternativen. De flesta förstår i dag att vårt känsloliv beror på biologiska och kemiska reaktioner i hjärnor. Av det drar många felaktigt slutsatsen att bara tabletter kan påverka biologin.

Psykoterapi är också en biologisk behandling som påverkar hjärnan.

Likaså min personliga käpphäst, fysisk aktivitet, som har visat sig ha stora effekter på hjärnan och som har en effekt mot mildare depressioner som är fullt jämförbar med mediciner.

Är du nedstämd och känner dig deprimerad? Sök hjälp – för hjälp finns att få. Om det sedan är tabletter eller annan behandling som är bäst för dig, är en annan femma.

Anders Hansen senaste bok ”Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna” är en storsäljare som getts ut i ett stort antal länder. Han blev även årets författare i Hälsopriset 2017.

Artiken och bild från: https://www.svd.se/overlakaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar